Does an unsigned or unfinished will replace an earlier signed will? – South Carolina
Short Answer
Usually, no. In South Carolina, an unsigned draft or discussion about making a new will generally does not revoke an earlier valid will because a later will must satisfy the required execution formalities. However, an earlier will may still have been revoked through intentional destruction, and a later document that was properly signed and witnessed may affect the earlier will even if someone considered it unfinished.
Understanding the Problem
The issue is whether a South Carolina decedent completed a later joint or individual will that revoked or changed the latest located will. The decision turns on what document, if any, the decedent actually executed before death—not merely what the decedent or a family member discussed—and whether the earlier will remained unrevoked at that time.
Apply the Law
South Carolina generally requires a will to be in writing, signed by the person making it or at that person’s direction and in that person’s presence, and signed by two witnesses. A later will can revoke an earlier will expressly or through inconsistent terms. A document that never met the execution requirements ordinarily cannot revoke an earlier will as a subsequent will.
Key Requirements
- Valid execution: The later document generally must be written, signed by the decedent or at the decedent’s direction and in the decedent’s presence, and signed by two qualifying witnesses.
- Revocation: The later executed will must expressly revoke the earlier will or contain inconsistent terms showing that it replaces or changes the earlier document.
- Intent and scope: A complete later will is generally treated as replacing the earlier will. A later instrument that disposes of only part of the estate may supplement the earlier will and revoke it only where the documents conflict.
A joint will is one testamentary document involving two people. Merely discussing or beginning one does not create a will. Even when two people execute a joint or mutual will, South Carolina does not automatically treat that document as a binding agreement that neither person may revoke.
What the Statutes Say
- S.C. Code § 62-2-502 (Execution of Wills) – A South Carolina will generally requires a writing, the decedent’s signature, and the signatures of two witnesses.
- S.C. Code § 62-2-506 (Revocation by Writing or Act) – An executed later will may revoke an earlier will expressly or by inconsistency; intentional destruction may also revoke a will.
- S.C. Code § 62-2-701 (Contracts Concerning Succession) – A joint or mutual will alone does not create a presumption that the makers agreed not to revoke it.
- S.C. Code § 62-2-901 (Delivery of Will to Probate Court) – A person who has custody of a decedent’s will must deliver it to the proper Probate Court or named personal representative within 30 days after learning of the death.
Analysis
Apply the Rule to the Facts: The reported statements that the decedent may have discussed or started a joint will do not establish valid execution, revocation, or the contents of a later will. Unless evidence shows that the decedent signed a later written instrument and two witnesses signed it, the latest located valid will ordinarily remains controlling. The result could change if an executed later will is found or if evidence shows that the decedent intentionally destroyed or canceled the earlier will.
The fact that most property passed through a trust, beneficiary designation, survivorship arrangement, or another nonprobate method limits the practical effect of any will. A will generally controls only probate property, although it may also nominate a personal representative or address other probate matters. Confirmation may still be available by reviewing the Probate Court file and searching for an original or copy without immediately bringing a will contest.
Process & Timing
- Who files: No formal filing is usually needed for an initial records check. Where: A family member may request the estate file and will records from the Probate Court in the South Carolina county where the decedent lived at death. What: Request copies of all filed wills, codicils, applications, petitions, and probate orders. When: Make the request promptly because later litigation deadlines may depend on the death date or informal probate date.
- Search for the document: Review the decedent’s papers, secure storage, correspondence, and the existing estate file for a drafting lawyer’s information or references to witnesses. The personal representative may also have information about the search conducted before the located will was offered for probate. Additional guidance appears in this discussion of recovering an original will or addressing a lost copy in South Carolina.
- Address a discovered will: A person holding an apparent original will must deliver it to the proper Probate Court or the named personal representative within 30 days after learning of the death. If competing wills create a genuine dispute, an interested person may file and serve a summons and petition for a formal testacy proceeding in that Probate Court. The court then decides which instrument, if any, is valid and unrevoked.
Exceptions & Pitfalls
- Physical revocation of the earlier will: The decedent may revoke an earlier will by intentionally burning, tearing, canceling, obliterating, or destroying it. Therefore, a failed new draft does not always mean the old will remains effective.
- “Unfinished” does not necessarily mean invalid: A document may still qualify as a will if it was written, signed, witnessed, and intended to operate as a will. Missing provisions may affect interpretation or cause part of the probate estate to pass under another valid will or intestacy law.
- A copy is not the same as proof of execution: A photocopy or draft may provide a lead, but the Probate Court may require evidence about execution, contents, and why the original is unavailable. Informal probate ordinarily requires an original, duly executed, apparently unrevoked will.
- Statements do not replace formalities: Statements by the decedent, a sibling, or another person may guide the search, but they ordinarily cannot substitute for the required signatures.
- Joint wills do not automatically create permanent obligations: A binding promise concerning succession generally requires qualifying written evidence. The existence of a joint will alone does not prove an agreement never to revoke it.
- Nonprobate property remains separate: Confirming which will controls may not change assets that passed under a trust, beneficiary designation, or survivorship arrangement.
Conclusion
An unsigned or merely unfinished draft generally does not replace an earlier valid South Carolina will. Replacement ordinarily requires a later written instrument signed by the decedent and two witnesses, with terms that expressly or inconsistently revoke the earlier will. Intentional destruction of the earlier will can change the result. As the next step, request the complete estate and will file from the Probate Court in the decedent’s county of residence promptly, especially before any applicable contest deadline expires.
Talk to a Probate Attorney
If a family is trying to confirm whether a later will existed, our firm has experienced attorneys who can help review the Probate Court file, evaluate possible drafts or copies, and explain the available options and timelines under South Carolina law.
Disclaimer: This article provides general information about South Carolina law based on the single question stated above. It is not legal advice for your specific situation and does not create an attorney-client relationship. Laws, procedures, and local practice can change and may vary by county. If you have a deadline, act promptly and speak with a licensed South Carolina attorney.


